Предоставено от Blogger.
RSS

Опознайте селата на Тинос

Тинос
Тинос
Тинос е четвъртия по големина остров на Цикладите след Наксос, Андрос и Парос.
Когато чуем неговото име се сещаме за две неща: за Дева Мегалохарис и за големите му изкуствоведи сред коитоГизис, Литрас, Халепас, Филипотис и Сохос завладяли с техния талант не само Гърция но и целия свят.
Истинския Тинос или “ръчно изработен“ както го е наричал философа Корнилиос Касториадис се намира във вътрeшността на острова и ви кани да преоткриете неговите красоти и култура. Преди да започнете вашата обиколка помнете, че Тинос е един остров който си заслужава да се види целия. С чудесните си плажове и с 40 - те традиционни селища, острова ви предоставя неограничени възможностти и със сигурност ще удовлетвори и най – взискателните. Големия национален празник на Дева Мегалохарис на 15 - ти август е съпроводен от множество други малки празници през цялото лято каквито са Цикна организиран на 9 - я ден след Дева Мегалохарис, фестивал Ексомвурго и традиционни празници на гастрономията каквито са празник на артишока, на ракията в Фалатадос и на меда в Кабос.

Живописните селища на Тинос

Тинос се слави с красивите си и живописни села и затруднява посетителя да избере кое от тях да посети. Едно е сигурно , че всяко едно предлага уникални възможностти, затова ако имате малко дни на раположение може да се възползвате от следната информация:

Кардиани се намира почти в сърцето на Тинос. Обсипана в зеленина, с панорамна гледка към морето и множество извори, ще ви впечатли с уникалната си архитектура и лазурно сини плажове. Разхождайки се по малките и живописни улички, след всеки ъгъл ще откривате изкуството на местните жители както и топлото им гостоприемство. Мраморните чешми, шадравана, каменните и мраморни оберлихти дават характерния облик на селото което е построено с камъни и мрамор от околността. Сред най - старите му забележителностти спада църквата на Генесиу Теотоку (Рождество Христово) с чешмата пред нея , също и църквата на Св. Триада. Както в селото така и в заливчето Гианаки може да откриете кафе - бар целогодишно а през летния сезон и таверни с отбрани мезета.

След Кардианис следващото голямо село което ще срещнете е Истерниа. Живописно село сгушено в Меровиглиа в западната част на острова и на 20км. от Хора справедливо би могло да спечели титлата за най - красиво село в Тино, традиционно населявано от майстори на мрамор. Една малка разходка из уличките на Истерниа е достатъчна за да откриете работилниците им както и музея , който си заслужава да посетите за да имате едно по - обширно мнение за изкуството на Тино.

Улички с мраморни павета водят във вътрещността на селото с двуетажни къщи украсени с мраморни дворове. Също така Истерниа се слави като “балкон на Егейско море“, защото гледката от тук към съседните острови е наистина уникална, от тук тръгва и път който води към залива на Истерниа. Това е курортна местност с хубав плаж, стаи под наем и таверни с прясна риба. Стария мраморен път който свързва залива с Истерниа представлява също предивикателство за любителите на походите.

Пиргос е второто село след Кардиани и е едно от най - големите на острова. Тук се намира училището за изящни искуства на Тинос, затова никога не е пусто даже и през зимата. На площада на селото може да намерите музея Халепа и музея Панормитон Калитехнон. От Пиргос можете да се спуснете към Панормо, живописно рибарско селище където можете да хапнете прясна риба , да пиете кафе или да се разходите имайки гледка синьото Егейско море!

Ако Пиргос е най - голямото село на Тинос то Волакс е най – живописното. Скрито между големи гранитни скални блокове, това село ще ви впечатли с уникалната красота на пейзажа като същевременно е развит район за скално катерене.Оставете си превозното средство в селцето и се разходете се из разпръстнатите скали на сушата или до морето. Докосването с топлите камъни със сигурност ще ви впечатли. През пролетта местността е обсипана с жълти диви цветя. Препоръчваме ви да посетите това село слетобяд за да се насладите на един от най - красивите залези на Тино. По малките улички на селцето ще видите плетачите на кошници в техните работилници и можете да си купите сувенири за спомен.

Арнадос е селото с най - голямата надморска височина и се намира по северното било на планина Кехровуни близо до мнастир Кехровуни. Тук може да посетите църковния музей на селото, да се насладите на очарователната панорамна гледка към Егейско море и класическата кухня на Тинос, ястия с месо и други местни продукти . Не пропускайте да посетите манастир Кехровуни от 10 - ти век който е толкова голям , че изглежда като крепостно селище.Там се намира келията на монахиня Пелагиас и музея в който се съхраняват доста ценни икони от18 - ти и 19 - ти век и други важни реликви.

Калони е едно село с маслинови гори и градини пълни с артишок, зеленчуци и други цитрусови плодове. Разходете се до манастира на Св.Захариа от чиито двор с музайка от дребни обли камъчета може да се види селото и плажа на Колимбитрас.

Село Комис се намира в началото на една вълнистообразна равнина, която се простира до морето. Високи тръстики предпазват нивите от вятъра. На двата изхода на селото има по една църква с живописен площад. Една пътека ще ви отведе до село Перастрас.

Живописните села на Тинос са свързани от една широка мрежа пътеки идеални за разходка.

След обиколката из чудесните села на Тино, ред имат възхитителните му плажове за освежаване и отмора.Насладете се на морето и слънцето на уникалните местности по крайбрежието на Тино. С възстановени сили започнете опознаването на красивите и значителни забележителности на острова.

Интернет страница:www.tinos.gr

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 коментара:

Публикуване на коментар