Предоставено от Blogger.
RSS

Андрос


Най - северния остров на Цикладите с традиции в корабоплаването, различава се от типичните цикладски острови: освен плажовете с пясък, планински вериги се редуват с обширни равнини като прави впечатление богатата растителност и изобилните води.





Хора е столица на острова и е родно място на прочути капитани и корабни магнати, съчетава традиционната цикладска архитектура с неокласически и средновековен стил къщи, широките стъпала, големите площади с дървета, внушителните църкви и музеи се съчетават по един невероятен начин. Запленяващата гледка се допълва от малко островче с крепостен замък което се свързва с брега с един дъгообразен дървен мост от 13ти век.На обиколка из вътрешната част на острова ще видите кестенови , орехови, дъбови, върбови и разбира се маслинови дървета. Каменните пътеки из целия остров са добре маркирани и минават през пасбища ухаещи на билки.


Не пропускайта да посетите добре скритите съкровища: Месриа е много красиво средновековно село което е било център на острова по време на византииската империя, замъка Фанероменис, внушителния крепостен град от 11- ти век построен на височина 600м. и манастирите с историческо значение Зоодохо Пигис (в Баци) и на Дева Тромархигианис (в Корти) с невероятна гледка и значителни колекции от папируси и ръкописи.


На 16км. западно от Хора се намира Палеополи, древния град на Андрос който е процъфтявал до края на римската империя. В по - широк диапазон са открити праисторическото селище Плакас, геометричното селище Загорас и крепостно селище от неолитния период (4500-3300пр.н.е.) в което са открити скални рисунки на животни, кораби и писмени знаци.


Андрос би могъл да бъде дестинация с културна насоченост само заради музеите си. Национално прочутия музей за съвременно изкуство с основатели Василис и Елиза Гуландри в Хора всяка година е домакин на уникални изложби на живописта и скулптурата. Археологичните музеи в Хора и в Палеополи отразяват в подробност бурната история на острова още от древността благодарение на богатите си колекции. Музея Елиа Кикладон в селото Питрофос дава възможност на посетителите си да видят от близо един хатактерен модел на маслинообработваща машина с технология използвана преди създаването на промишленната обработка на маслините и да се запознаят с начина на живот на едно традиционно семейство

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 коментара:

Публикуване на коментар