Предоставено от Blogger.
RSS

Иос


остров Иос
остров Иос

Иос-означава цвете. Знаехте ли това?

Иос или Ниос , както наричат местните своя остров е един от най - красивите острови на Цикладите, като едно цвете което разкрива и името му. Според легендите Иос е бил родно място на майката на Омир но и място където е погребан епичния поет. 



Открийте! 
Първото впечатление което придобива всеки които стъпи на острова е завладяващо: приказния Хора (близо до пристанище Орму) посреща пътешествениците, амнфитеатрално построен на склона на един хълм на върхът на който има останки от средновековен замък.Това е едино типично селище което е обявено за резерват и един от най - запазените образци на цикладската архитектура. Варосаните къщички, живописните скътани улички 12 - те вятърни мелници, църквите с лъкообразни камбанарии и светло сини куполи се съчетават по еди невероятен начин. Също така в скътаните улички на Хора и до днес се празнува всеки май един древен ритуал “Куниас“. Според него момчетата правят люлки и люлеят момичетата които под формата на диалог пеят любовни народни песни.

В най - високата част на Хора ни кима най - важната от 365те църкви на Иос тази на Дева Гремиотиса построена буквално на ръба на пропастта и има невероятна гедка към морето. Нейния празник на 15 - ти август е един от най - хубавите на острова, има шествие на нейната икона и традиционно празненство с народни песни и танци до сутринта!

Значителното присъствие на човешката цивилизация от най - ранна древност е запазило ранното цикладско селище Скарку (2800г. пр.н.е.) - археологична местност наградена за точната възстановка и поставянето й на показ. Богати находки от цялото историческо развитие на острова, посетителя може да види в Археологичния Музей в Хора на Иос.

В североизточната част на острова се издига Палиокастро, крепост от византийската империя която се е използвала за наблюдение на морските пътища от Инстанбул към Крит. Замъка е изпращал сигнали чрез оптични знаци и огньове до замъци в Наксос, Амургос и Сандорини.

Преоткрийте! 

За потапяне в смарагдените води на острова са на разположение световно известните плажове Милопотас и Манганари, Псати, Йалос, Каламос, Св. Теодоти и др. За да разгледате вътрешността на острова последвайте пътеките които още използват овчарите (Св.Теодоти -Хора, Св. Ирини - плаж Валма, Хора – Пиргос - Псати, Хора - Св. Спиридон – Периволиа - Св. Прокопас - Пелеканиа) и открийте недокоснатата природна красота на Ион сред магични аромати и цветове.

Пробвайте! 

Един букет от местни вкусове очакват щастливците, които ще посетят острова: кюфтета от леблебия, сушени рибки по Егейски,“циметиа“ (пълнен цвят от тиквички), тиквен омлет и сърмички от пресни лозови листа от многобройните лозя от които се произвежда прочутото местно вино. И още традиционна закуска, панада (хляб потопен в червен сос) идеална за слетобедна закуска, супа от коза и за десерт тиквен пай от сладка тиква, “Мусенда“ (динен пай),с ъщо и изсъхнали смокини!

Не си тръгвайте преди да сте взели със себе си местните сирена “скотири“ (меко козе сирене с билки), твърдо сирене и извара, също така и изключителния мед от мащерка, локум, сладко от диня, питки с извара и сок от нар.

Как да стигнете до Иос ?

Иос прави връзка чрез ферибот и кораб с Пиреа и Рафина Ираклио и Ретимно както и с останалата част на Цикладите. Също съществува възможност за кацане с хеликоптер на съвременното и напълно оборудвано летище за хеликоптери на Иос.

Необходими телефони:

Кметство Иос: 22863 60400

Развитие на туризма и местния бизнес: 22860 91936

Полицейско управление: 22860 91222

Здравен център: 22863 60000

Пристанище: 22860 91264

Народен Тятър“Одисеас Елитис“: 22860 92325

Автогара: 22860 92015

Археологичен музей: 22860 91246

Музей за съвременно изкуство: 22860 91505

Интернет страница:www.ios.gr

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 коментара:

Публикуване на коментар