Предоставено от Blogger.
RSS

Кеа(Дзиа)

    Кеа(Дзиа)
    Кеа(Дзиа)
Кеа или Дзиа е един красив цикладски остров и една от най - посещаемите дестинации поради близостта си до източното крайбрежие на Атина. Разновидния местен релеф със сигурност ще ви впечатли: величави планини, зелени пасбища, натежали от плод маслинови гори и лозя, сенчести потоци, живописни рекички, усамотени плажове, естествени извори с кристални води... Посетете най - голямата дъбова гора на Цикладите и се насладете на богатия птичи свят на острова. Струва си също да видите многото малки пещери които представляват специален геоложки интерес (Трипоспилиес в Каламо, пещера Св.Тимотеу и Св.Пантелеймона).

Последвайте павираните пътеки с обща дължина 36км. и открийте четирите независими градове държави на острова (Юлида, Картеа, Корисиа, Пииеса).

В центъра на острова се намира столицата на Кеа - Юлида, построена на мястото на древния град със същото име.Това е едно живописно селище изпълнено с трдиционни къщи с керамични покриви, павирани улички, дворове, жилища и много стъпала.

Неолитното селище Кефалас (3300 - 3200пр.н.е.) на нос Кефалас и цикладското селище Св. Иринис ( в северната част на залива на Св.Николау) свидетелстват за развитието на човечеството от праисторически времена. На североизток, построен на стръмна скала се намира величавия манастир Дева Кастрианис (от 18ти век) с невероятна гледка към околността.

Остров Кеа е любима дестинация за тези които обичат сърфинга , главно поради малкото разстояние което го дели с Атина. Местността между Сунио, Кеа и Макронису се нарича Каво Доро (Кафиреа е било старото наименование на тази местност). Силните ветрове и течения които се събират там от всички посоки я правят една от най - трудните за пресичане местности на Средиземноморието. Също така името“Каво Доро“ не произлиза от италиански „oro” (“златен нос“), а също от италиански „ duro” което означава “труден нос“. Само, че с развитието на технологията пресичането на местността е вече лесно и представлява предизвикателство само за сърфистите.

Местността е пълна с потънали кораби. Говори се , че тук се е разбила гръцката флота при завръщането си от Троя. Във водите на Дзиа любителите на гмуркането могат да разгледат една от най - забележителни потводни гледки на местността “Вретаникос“ (кораб-брат на „Титаник“).

Мероприятия В Кеа всяка година (през юли)се организира „Празника на приказката“ за малки и големи и за който идват разказвачи от целия свят за да пренесат в един магичен свят с впечатляващите си истирии всички които обичат приказките. Ако посетите острова от 1-19 - ти август не пропускайте “Симонидиа“, който се организира в Юлида и съдържа политически изявления, театрални постановки, концерти и спортни състезания

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 коментара:

Публикуване на коментар