Предоставено от Blogger.
RSS

Андипарос

остров Андипарос
Андипарос

Андипарос е малко осровче , което се намира в близост до остров порос Парос и е на разположение за една тиха и спокойна почивка.В древността се е наричал Олиарос, а на съседния Салиарос е открито най - старото и важно неолитно селище на Цикладите. На разстояние само 4,5км. от градчето Парикиа в Парос с което се свързва по море. 
Столица и пристанищен град е Андипарос или Кастро , това е едно живописно селище което се разпростира около един венециански замък от 15 - ти век. Павираните му и варосани улички,украсените му с цветя къщи и големия централен площад с евкалиптови дървета впечатляват с типичната за осрова атмосфера.

На хълма на Св.Йоани (8км. на север) се намира запленяващата пещера Андипарос с впечатляващи сталактити и сталагмити. На входа й се намира най - древния сталагмит в Европа с височина 8м. има 90м. дълбочина и 50м. широчина, четиристотин и десет стъпала ви отвеждат към трите й зали.Множество надписи свидетелстват за посещаемостта на пещерата от древни векове. Сред най - прославените й посетители е големия лирически поет Архилохос Париос. Навън до пещерата се намира параклиса на Св.Йани пещерняка където на 7 - ми май се организира именит панаир с народни танци и почерпка.

Преоткрийте фантастичните плажове на Андипарос сред които се отличава този на Св. Георгиос в северната част на острова и е идеален за гмуркане и кану - каяк.

Западно от Андипарос се намират три малки необитаеми острова към които има голям археологичен интерес. Деспотико, Циминдири(между Андипаро и Деспотико) и Строгило(западно от Деспотико) са свързани тясно с цикладската култура и истирическо развитие на Егейско море.Тук са открити археологични находки които се намират в археологичния музей в Парос.Островчетата могат да се посетят с туристически лодки които потеглят от плажа Св. Георгиос.

Интернет страница: www.antiparos.gr

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 коментара:

Публикуване на коментар