Предоставено от Blogger.
RSS

Островът на безкрайното синьо.


   о. Амургос
   о. Амургос
 Който посети Амурго ще разбере защо филма “ Необятно синьо“ е заснет там. Изключително голямото надморско ниво на скалистия остров прави гледката към Егейско море обезоръжаваща а плажовете на Амурго с кристалните си и чисти води и пещери пленяват посетителя.
    Археологичните находки които са намерени в трите древни града на острова Аркесини, Егиали и Миноа които са основани от критски заселници, датират от прецикладски времена и свидетелстват за дългата си история, а слаборазвития туризъм позволява на острова да потдържа традиционния си цикладски облик. Местните жители посрещат посетителите си все едно че са стари приятели и ги канят да прекарат заедно незабравими моменти.Туристическата база на острова е предимно стаи под наем като съществуват и някои големи хотелски комплекса.



    Хора

    Построен в центъра на острова между няколко хълма, лабиринтообразния Хора е считан за един от наи - красивите градове на Цикладите. С малките си варосани сокаци, украсените с цветя в традиционен стил къщи, малките кафенета както и сенчестите си площади примамва посетителя да се отдаде на магията на това прекрасно място. Прекарайте една сутрин разхождайки се из малките улички , отбийтте се в някое местно кафене за да се насладите на традиционна  цикладска закуска, посетете римския замък и църквите , поговорете с местните които са много сговорчиви и посрещат посетителите винаги с усмивка. Следобед всички се събират в таверните и ресторантите на Хора за да се насладят на местни ястия, а вечерта по всички барове  се сервира в изобилие традиционна греана ракия. Не се учудвйте ако случайно попаднете на някое непринудено празненство по улиците на града, това ще бъде една от  изненадите които ви очакват!


    Катапола

    Катапола е един от двата пристанищни града на острова.От тук потеглят много кораби които ви отвеждат към магически плажове,а на местния кей акустират много лодки и малки круизи.

    Егиали


    Егиали е втория пристанищен град. По протежението на красивата му плажна ивица ще намерите много барове и таверни, също така се събират много младежи защото в Егиали е съсредоточен нощния живот на острова. Закътани в планината зад Егиали се намират три красиви селца Толариа, Лангада и Потамос, там ще намерите изискани ресторанти и барове,посетете ги по време на залез и гледката ще ви се отблагодари!

    Пътеки

    Амургос се слави със своите маркирани пътеки които покриват целия остров.Вървейки по тях посетителите могат да се насладят на природната красота на Амурго, да посетят паметници на културата и да бъдат запленени от необятността на Егейско море.
    Палиа Страта е считана за трудна пътека, има дължина 11,5км. и започва от Хора,продължава към манастира на Хозовиотисас слиза към Потамо и приключва при залива на Егиалис .Средната продължителност на маршрута е четири часа.
    Фотодотис който свързва Хора с Катапола има дължина 3,5км. като се слиза по надолнище за един час и можете да се насладите на гледката към морето.
    Итониа (Левкес - Св.Саранда – Камари – Кастри (древна Аркесини) – Вруци – Рахула - Аркесини) има културна насоченост като по време на 10 километровия маршрут туристите се запознават с културното наследство на острова и как той се е развивал в течение на вековете. Счита се за труден маршрут като средната му продължителност е три часа.
        Пътеката Меланиас (залива на Егиалис – Лагкада – Струбос - Дева                                    Епанахориани - Толариа) е с дължина 4,5км. преминава през традиционни селища и руини от прецикладската и цикладската епохи като гледката към залива на Егиалис е завладяваща.Този мнаршрут не е труден , като обикновенно се минава за два часа.
    Пътеката Пан (Лагкада - Св.Йоанис – Ставрос - Крикелос) е с дължина 6,5км. и минава покрай византийския манастир на теолога Йоанис и параклиса на Ставрос и води към най-високата част на острова : планината Крикелос която е на 821м. надморска височина.Въпреки че е считана за трудна пътека с продължителност около два часа си заслужава усилието да я извървите. Гледката към необятното Егейско море която обгръща целия остров ще ви остави без дъх!
    И накрая Валсамитис (Катапола - Св.Георгиос Валсамитис - Св.Марина -  Миноа) преминава през епархията на Св.Георгиос Валсамитис и достига до древния Миноа кадето и до днес са запазени части от градската стена, стадиона,гимназията и храма на Дионисис.Това е един от лесните маршрути с продължителност един час.
    Съвет:Ако искате да поемете по пътеките на Амургос е хубаво да тръгвате рано сутринта, да носите удобни обувки и да си носите с вас вода и дреха която не пропуска вятъра поради това че на места вятъра безпощадно силен!
    Манастир на Дева Хозовиотисас
    На 300м. от морето в планината на пророк Илиа се величае в бяло едно малко чудо на човешкия гений: Манастира на Дева Хозовиотисас. Видим е само от морето и представлява едно уникално постижение на човещкото желание да се противопостави на законите на природата. Сякаш една огромна ръка го е нарисувала на скалата, а гледкта към него предизвиква възхищение и почит като кара посетителя да се замисли как през 10ти век хората са успели да построят този шедьовър на архитектурата който е и един от най - важните религиозни паметници на Гърция. Народните легенди казват че иконата на Дева Хозовиотисас на която е наречен манастира е пристигнала по един чудодеен начин от Хозово или Хозова намиращо се в Палестина. Килиите на монасите , кухнята,складовете и останалите помещения са издълбани в земята, а във външната част се пазят безценни църковни съкровища: византийски икони и писани на ръка евангелия. На празника на Дева Хозовиотисас на 21 ноември има панаир на който се яде традиционно сладко от Амургос а на Велик ден иконата й обикаля целия остров.

      Пробвайте:

  •    Ксеротигана  (пържени картофи пълнени със спанак и билки)
  •    Ладотири (маслено сирене)
  •    Пататато (яре с картофи на фурна)
  •    Греяна ракия
  •    Традиционен локум

    Плажове

    Плажовете на Амурго са уникални: сините води, скалите които образуват малки скривалища, необятността на на Егейско море се съчетават по един невероятен начин. Малко от плажовете са охраняеми като повечето са достъпни пеша или с корабче.
    На плажа Св.Анна където е сниман филма „Необятно синьо“ се намират два прекрасни залива. Църквата на Св.Анна се величае на единия от тях а плувайки навътре в морето имаш глетка към манастира на Дева Хозовиотисас Плажа е с дребни камъчета,скали и пещери,водите са кристални и идеални за наблюдение с очила и шнорхел.
    Уникалния плаж Мурус със скалните си образувания които се подават от сините му води,дребни камъчета и огромни скали които пазят сянка но и образуват малки скривалища ще ви удиви! Насладете си на гледката която ще ви спре дъха от кафетерията която се намира в горната част на пътеката която води към плажа.
    Св.Павлос е един полуостров обсипан с дребни обли камъчета.От тук тръгват корабите за малкия остров Никуриа който се слави с двата си много красиви плажа.
    Плажа Егиали има най - дългата плажна ивица на острова.Тук може да намерите много барове и таверни. В кеая на плажа започва пътеката която води към осамотения плаж Левросу.
    Залива Калотаритисас се намира в най - северната част на острова. Плажа там е потдържан, със ситен пясък и ярко сини води, също така има бар .От тук тръгват корабите за красивия плаж Грамвусас който е с бял пясък и синьо - зелени води.
    Малтази е достъпен само с лодка която тръгва от Катапола.Това е един добре потдържан плаж с пясък, синьо - зелени води и бар.
    Микри Влихада е спокоен и отдалечен плаж с едри обли камъни и чисти води. Достъпа до нея е малко труден по пътека която започва от Толариа и се върви пеша.
    Ормо Влихада е един малък скалист плаж където освен ярко сините води ще намерите и корабокруширалия  „Олимпия “ който е част от филма „Необятно синьо“.
    Телефони които ще ви бъдат полезни:
    Кметство на Амургос: 22853 60200
    Пристанище на Катапола: 22850 71259


 

   


Вижте по-голяма карта

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 коментара:

Публикуване на коментар